Ştampile din fructe şi legume – 18 idei creative
Dă fuga la piaţă şi alege cât mai multe fructe şi legume pe care să le transformi în ştampile creative! Morcovi, broccoli, mere, țelină şi multe alte roade ale pământului sunt ceea ce îţi trebuie pentru înfrumuseţarea casei sau pentru a face un cadou inspirat.
Oferă o notă de personalitate bucătăriei ornând faţa de masă cu trandafiri purpurii folosind ţelina – da, tulpinile de ţelină imprimate au forma unor trandafiri. Sau ajută-l pe cel mic sa creeze un peisaj cu pomi liliputani numai bun de înrămat folosind buchețele de broccoli. Ştampilează pe felicitări, ambalaje de cadouri, haine, genţi, perne, veioze, pereţi… Odată ce începi să ştampilezi este greu să te mai opreşti!
Ba mai mult, te poţi folosi de această ocazie pentru a-i ajuta pe cei mici să recunoască cele mai cunoscute fructe şi legume dar şi să înţeleagă motivul pentru care este bine să mănânce cât mai multe.
Materiale necesare:
fructe și legume
farfurii de plastic
un cutter
coli de hârtie
tempera
șervețele de hârtie
Indicații:
Pasul 1. După ce ai adunat materialele necesare, pregăteşte fructele şi legumele: spală-le şi apoi taie-le cu ajutorul cutter-ului. Foloseşte şerveţele de hârtie pentru a le usca bine.
Pasul 2. Pune tempera pe farfurie şi dilueaz-o cu puţină apă. Trebuie să aibă o consistentă destul de fluidă – nici prea apoasă, dar nici prea groasă.
Pasul 3. Cufundă ştampila vegetală în culoare şi aplică pe hârtie.
Sfaturi pentru a obţine cele mai bune rezultate:
- Exersează puţin înainte de a imprima pe proiectul final, pentru a determina cantitatea de vopsea şi presiunea necesară.
- Alege fructe şi legume ferme, bine formate ca să reziste la mai multe imprimări.
- Feliază vegetalele uniform pentru a crea o suprafaţă plană, uşor de imprimat.
- Utilizează câte o farfurie de plastic separată pentru fiecare culoare.
- Pentru a fi mai uşor de manevrat, poţi adauga ştampilei un mâner făcut dintr-o furculiţă.
- Pentru a proteja suprafaţa de lucru, așează sub hârtie un sac de plastic.
Iată câteva opţiuni care să te inspire:
1. Mere
Merele sunt printre cele mai populare opţiuni pentru ştampilat, fiind foarte rezistente. Le poţi tăia atât transversal cât şi longitudinal, obţinând cele mai cochete imprimeuri.
Din ardei poţi obţine ştampile în formă de flori sau de trifoi, de diferite dimensiuni, în funcţie de locul în care aplici tăietura – mai aproape sau mai departe de vârf.
Sectioneaza lămâia în două şi imprimă cele mai frumoase texturi. Înainte să te apuci, asigura-te că lămâia este bine uscată.
Deşi mai puţin popular, feniculul este şi el o opţiune potrivită pentru ştampilat, dată fiind forma inedită pe care o are atunci când este secţionat.
Ciupercile pot fi tăiate atât transversal cât şi longitudinal, în ambele cazuri obţinându-se amprente minunate.
O stampiluță foarte practică este cea făcută din morcov – cu ajutorul ei poţi picta o multitudine de cercuri perfecte. De asemenea, poţi tăia morcovul şi în alte forme geometrice: triunghi, pătrat, semicerc.
Striațiile interesante şi neregulate ale verzei sunt perfecte pentru a crea o pictură impresionistă din doar câteva mişcări.
Poţi înlocui culorile tempera cu vopsele pentru textile şi decora astfel un şorţ sau un şervet de bucătărie. Imprimeurile în formă de sfeclă roşie sunt de-a dreptul simpatice.
Acum este atât de simplu să desenezi un copăcel şi chiar o întreagă pădure! Cu un bucheţel de broccoli tăiat pe din două poţi realiza aceşti adorabili copaci în miniatură.
Cartoful este foarte popular în rândul copiilor pentru uşurinţa cu care permite realizarea diverselor forme sculptate, de exemplu semilune, stele, cercuri, inimioare.
Datorită texturii mai dure, poţi face diferite sculpturi în cartoful dulce, ceva mai complexe decât în cartoful normal.
Forma interesantă a perelor nu trebuie ratată nici ea pentru a crea imprimeuri colorate.
Pictează ştiuletele de porumb în culori diferite, apoi rulează-l pe foaia de hârtie. Va rezulta un curcubeu jucăuş.
Aceste legume-delicatesă se găsesc în piaţă doar vara, aşa că profită când dai de ele şi foloseşte câteva pe post de ştampile. Tăiate pe jumătate au o foarte frumoasă formă de floare.
Din portocale poţi picta un soare dintr-o singură mişcare, şi trebuie să recunoşti că urmele striaţiilor au un farmec aparte. Înainte să te apuci de imprimat, asigura-te că ai lăsat portocală să se usuce bine.
Dacă ai noroc poţi da peste unele ridichi care secţionate au formă de inimioară – ce poate fi mai drăguţ?
Radicchio, sau cicoarea roşie, este o legumă foarte sănătoasă şi, mai mult decât atât, foarte aspectuoasă dacă este secţionată către de bază – forma imprimată pe hârtie este aceea a unui trandafir perfect!
Acelaşi efect de trandafir îl poţi obţine şi din tulpinile de ţelină. Sau dacă foloseşti o singură tulpină, poţi crea mini-semilune, solzi pentru peşti sau pene pentru bufniţe.
Ce coktail inedit, de-acum să tot decorezi cu ajutorul acestor minunate ştampile naturale!
Ţie care ţi-a plăcut cel mai mult? Ce alte fructe sau legume te mai gândeşti să foloseşti? Scrie mai jos opinia ta!
Ţi-a plăcut această activitate? Poţi descărca GRATUIT şi mai multe idei de activităţi surprinzătoare dacă introduci mai jos adresa ta de email.
Sursa: pinterest.com