Masuri de siguranta in utilizarea uleiurilor esentiale

Masuri de siguranta in utilizarea uleiurilor esentiale

Interesul pentru aromoterapie a cunoscut o crestere enorma de-a lungul ultimilor ani și continua sa creasca in fiecare zi. Odata cu aceasta crestere, intervine si responsabilitatea etica de a intelege si aplica masurile de folosire in siguranta a fiecarui ulei.

Fie ca alegi sa iei un supliment alimentar, sa aplici o crema sau sa folosesti un sampon, o faci cu acelasi grad de responsabilitate ca si atunci cand alegi sa folosesti un ulei esential. Indiferent de produsul pe care il alegi, este necesar sa ai toate informatiile legate de folosirea lui in siguranta.

Uleiurile esentiale sunt sigure si au in rare cazuri reactii adverse nedorite, atunci cand sunt utilizate in mod informat, in dozele indicate, confrom instructiunilor.

Acordati o atentie deosebita alegerii informate a furnizorului de uleiuri esentiale. Asigurati-va ca alegeti uleiuri garantate ca fiind pure, naturale si fara compusi sintetici sau contaminanti, daunatori organismului uman.

De asemenea, este esential ca sticlutele continand pretioasele uleiuri sa fie depozitate si stocate in mod corespunzator, pentru a-si pastra efectul terapeutic.

Inainte sa folosesti orice ulei esential este fundamental sa te informezi in prealabil cum se utilizeaza si pentru ce este recomandat. Este bine sa iti bazezi cercetarea pe carti de referinta in domeniu sau sa apelezi la sfatul unui atomaterapeut. De asemenea, in orice moment, este oportun si de dorit sa analizezi cum te simti si sa iti asculti corpul.

Avand in vedere toate acestea, in continuare iti prezint principiile de baza de care sa tii cont cand folosesti uleiurile esentiale.

Principii de baza pentru utilizarea in siguranta a uleiurilor esentiale

1. Atunci cand utilizezi pentru prima data un ulei esential, este recomandat ca intotdeauna sa il testezi in prealabil: aplica o cantitate redusa pe o mica zona de piele (de exemplu, in pliul cotului) si verifica daca apare vreo urma de iritatie a pielii. Unele persoane cu pielea sensibila pot avea o reactie alergica la nivel cutanat.

2. Evita sa folosesti un ulei esential despre care nu stii cum functioneaza si pentru ce se utilizeaza. Informeaza-te intotdeauna in prealabil.

3. Aplica uleiurile esentiale diluate intr-un ulei vegetal gras, numit “ulei purtator”. Acest lucru ajuta ca uleiul esential sa ramana pe piele pana cand se absoarbe in totalitate, evitand evaporarea lui timpurie. Tabel dilutii.

4. Intotdeauna incepe cu doza minima de ulei esential, adaugand pe parcurs mai mult, in functie de necesitate. O cantitate mai mica este intotdeauna mai sigura, dar si mai eficienta.

5. O precautie deosebita trebuie acordata utilizarii uleiurilor esentiale in cazul bebelusilor, copiilor, femeilor insarcinate si varstnicilor. Ei reprezinta o categorie speciala, iar gradul de dilutie este foarte mare si, de asemenea, nu se recomanda administrarea interna. Verifica mai jos tabelul dilutiilor.

6. Nu puneti niciodata ulei esential in ochi, urechi sau pe membrane mucoase.

7. In cazul iritatiei aparute la nivelul pielii sau la ochi, aplica pe zona afectata orice ulei vegetal din abundenta. Apa nu va dilua uleiurile esentiale, ci doar va intensifica efectul.

8. Atentie la asa-numitele uleiuri “fierbinti” – denumirea aceasta vine de la senzatia de arsura pe care o ai atunci cand le aplici pe piele nediluate. Uleiurile esentiale “fierbinti” sunt: cassia, scortisoara, cuisoare, oregano si cimbru. Nu trebuie sa iti fie frica sa le folosesti, daca le diluezi suficient.

9. Utilizarea interna a uleiurilor esentiale presupune o documentare laborioasa in prealabil.

10. Este recomandabil sa maresti aportul de apa ingerata atunci cand utilizezi uleiuri esentiale, pentru a ajuta la evacuarea eventualelor toxine care se elimina.

11. Uleiurile de citrice sunt fotosensibile. Nu le utiliza cu 12 ore inainte sau dupa expunerea la soare sau la solar pentru ca pielea se poate pigmenta. Daca vrei sa folosesti uleiuri fotosensibile, aplica-le la nivelul talpilor. Singurul ulei de citrice care nu este fotosensibil este cel de mandarina verde.

12. Spala-te pe maini dupa ce folosesti un ulei esential pentru a evita ulterior contactul accidental cu ochii.

13. Lista uleiurilor esentiale sau a amestecurilor care nu se inghit:


Principii de baza pentru stocarea corecta a uleiurilor esentiale

Uleiurile esentiale reprezinta o investie de durata, asa ca respecta urmatoarele recomandari pentru a le putea folosi timp indelungat:

1. Pastreaza sticlutele de ulei ferite de razele soarelui si departe de caldura.

2. Pastreaza toate uleiurile esentiale ferite de indemana copiilor.

3. Pastreaza uleiurile esentiale in recipiente de sticla, inchise la culoare.

4. Strange bine capacul sticlutelor de ulei esential – sunt substante volatile care se evapora cu usurinta.

5. Uleiurile eseniale sunt substane inflamabile, de aceea se pastreaza la distanta de surse de foc.

6. Nu atinge partea de sus a recipientelor deoarece uleiul pur se poate contamina. In schimb, lasa picaturile sa iti cada in palma.