Experiment: cum cresc plantele înspre lumină
Fă acest experiment şi observă cum plantele caută cu aviditate lumina benefică a soarelui, chiar şi în cele mai grele condiţii, depăşind orice obstacol şi dezlegând taina oricărui labirint.
Lumina naturală a soarelui poate avea efecte excelente asupra stării de sănătate a oamenilor, având puteri vindecătoare nebănuite. Tot la fel şi plantele se bucură de puterea lui dătătoare de viaţă, fără de care s-ar veşteji.
Plantele ţinute într-un spaţiu închis cresc întotdeauna în direcţia ferestrei. În zonele împădurite unde există o cupola densă de copaci şi lumina soarelui abia pătrunde până la pământ, foarte puţine plante supravieţuiesc. Iar cele care o fac, nu au nevoie de lumina soarelui pentru a-şi obţine hrană.
Oamenii s-au întrebat mult timp despre acest fenomen până când răspunsul a fost descoperit şi explicat de naturalistul englez Charles Darwin. El a demonstrat că răsadurile tinere de iarbă se curbează mereu spre lumină datorită unui fenomen numit fototropism.
Următorul experiment este o modalitate deopotrivă distractivă şi uşoară de a observa efectele fenomenului numit fototropism pe o tânăra plantă.
Încearcă-l acasă sau la şcoală: ia un bob de fasole abia încolţit, pune-l într-o cutie-labirint şi observă cum îşi croieşte drum către lumina soarelui pe măsură ce creşte. Iată cum se procedează, pas cu pas.
Materiale necesare:
o cutie de pantofi
câteva bucăți de carton
o foarfecă
scotch
o boabă de fasole incolțită într-un pahar cu pământ
Indicații:
Pasul 1. Decupează un orificiu dreptunghiular la unul din capetele cutiei de pantofi. Pune cutia în dreptul unei surse de lumină şi asigură-te că izolezi bine cu bandă de scotch orice alte spaţii prin care ar putea să pătrundă lumina.
Pasul 2. Taie apoi două bucăţi de carton dreptunghiulare, cu următoarele dimensiuni:
– lăţimea egală cu înălţimea cutiei de pantofi;
– lungimea cât jumătate din lăţimea cutiei de pantofi.
Împarte cutia în trei părţi şi fixează cu scotch bucăţile de carton la distanţe egale una de cealaltă – una pe latura stângă, una pe latura dreaptă a cutiei.
Pasul 3. Aşează în cutie micul ghiveci cu boaba de fasole încolţită, în partea opusă găurii. Asigura-te că planta este bine udată înainte.
Pasul 4. Închide ermetic cutia de pantofi, lipind capacul cu bandă adezivă şi aseaz-o lângă o fereastră însorită.
Pasul 5. După aproximativ 4 sau 5 zile, deschide cutia şi observă modul în care planta a crescut în direcţia luminii care vine dinspre gaură.
Fascinant, nu-i aşa? Mica plantă a crescut în formă de “S” pentru a putea ajunge cât mai aproape de fereastra luminată.
Te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă tu însuţi ai sta departe de soare pentru o vreme mai îndelungată? Cu siguranţă efectele negative asupra stării de sănătate şi-ar face curând simţită prezenţa. De aceea este important că în fiecare zi să ieşim din casă şi să ne încărcăm bateriile de la generoasă sursă solară.
Ţi-a plăcut acest experiment? Poţi descărca GRATUIT broşura cu 16 experimente ştiinţifice wow, dacă introduci mai jos adresa ta de email.
Sursa: herbarium.desu.edu
.