Experiment: cum cresc plantele înspre lumină

Experiment: cum cresc plantele înspre lumină

experiment cum cresc plantele catre lumina

Fă acest experiment şi observă cum plantele caută cu aviditate lumina benefică a soarelui, chiar şi în cele mai grele condiţii, depăşind orice obstacol şi dezlegând taina oricărui labirint.

Lumina naturală a soarelui poate avea efecte excelente asupra stării de sănătate a oamenilor, având puteri vindecătoare nebănuite. Tot la fel şi plantele se bucură de puterea lui dătătoare de viaţă, fără de care s-ar veşteji.

Plantele ţinute într-un spaţiu închis cresc întotdeauna în direcţia ferestrei. În zonele împădurite unde există o cupola densă de copaci şi lumina soarelui abia pătrunde până la pământ, foarte puţine plante supravieţuiesc. Iar cele care o fac, nu au nevoie de lumina soarelui pentru a-şi obţine hrană.

Oamenii s-au întrebat mult timp despre acest fenomen până când răspunsul a fost descoperit şi explicat de naturalistul englez Charles Darwin. El a demonstrat că răsadurile tinere de iarbă se curbează mereu spre lumină datorită unui fenomen numit fototropism.

Următorul experiment este o modalitate deopotrivă distractivă şi uşoară de a observa efectele fenomenului numit fototropism pe o tânăra plantă.

Încearcă-l acasă sau la şcoală: ia un bob de fasole abia încolţit, pune-l într-o cutie-labirint şi observă cum îşi croieşte drum către lumina soarelui pe măsură ce creşte. Iată cum se procedează, pas cu pas.

 

Materiale necesare:experiment cum cresc plantele inspre lumina - materiale necesare

o cutie de pantofi

câteva bucăți de carton

o foarfecă

scotch

o boabă de fasole incolțită într-un pahar cu pământ


Indicații:

experiment cum cresc plantele inspre lumina - pasul 1

Pasul 1. Decupează un orificiu dreptunghiular la unul din capetele cutiei de pantofi. Pune cutia în dreptul unei surse de lumină şi asigură-te că izolezi bine cu bandă de scotch orice alte spaţii prin care ar putea să pătrundă lumina.

Pasul 2. Taie apoi două bucăţi de carton dreptunghiulare, cu următoarele dimensiuni:

– lăţimea egală cu înălţimea cutiei de pantofi;

– lungimea cât jumătate din lăţimea cutiei de pantofi.

Împarte cutia în trei părţi şi fixează cu scotch bucăţile de carton la distanţe egale una de cealaltă – una pe latura stângă, una pe latura dreaptă a cutiei.

experiment cum cresc plantele inspre lumina - pasul 2

Pasul 3. Aşează în cutie micul ghiveci cu boaba de fasole încolţită, în partea opusă găurii. Asigura-te că planta este bine udată înainte.

 

 

 

 

CITEȘTE ȘI:  Baloane care se umflă singure și stau lipite de tavan

experiment cum cresc plantele inspre lumina - pasul 3

Pasul 4. Închide ermetic cutia de pantofi, lipind capacul cu bandă adezivă şi aseaz-o lângă o fereastră însorită.

 

 

 

 

 

experiment cum cresc plantele inspre lumina - pasul 4Pasul 5. După aproximativ 4 sau 5 zile, deschide cutia şi observă modul în care planta a crescut în direcţia luminii care vine dinspre gaură.

 

 

 

 

 

 

 

Fascinant, nu-i aşa? Mica plantă a crescut în formă de “S” pentru a putea ajunge cât mai aproape de fereastra luminată.

Te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă tu însuţi ai sta departe de soare pentru o vreme mai îndelungată? Cu siguranţă efectele negative asupra stării de sănătate şi-ar face curând simţită prezenţa. De aceea este important că în fiecare zi să ieşim din casă şi să ne încărcăm bateriile de la generoasă sursă solară.

Ţi-a plăcut acest experiment? Poţi descărca GRATUIT broşura cu 16 experimente ştiinţifice wow, dacă introduci mai jos adresa ta de email.

 

Abonează-te la newsletter și descarcă broșura GRATUITĂ! 

 

Sursa: herbarium.desu.edu

.

Lasă un răspuns