Experiment: cum cresc plantele înspre lumină

Experiment: cum cresc plantele înspre lumină

experiment cum cresc plantele catre lumina

Fă acest experiment şi observă cum plantele caută cu aviditate lumina benefică a soarelui, chiar şi în cele mai grele condiţii, depăşind orice obstacol şi dezlegând taina oricărui labirint.

Lumina naturală a soarelui poate avea efecte excelente asupra stării de sănătate a oamenilor, având puteri vindecătoare nebănuite. Tot la fel şi plantele se bucură de puterea lui dătătoare de viaţă, fără de care s-ar veşteji.

Plantele ţinute într-un spaţiu închis cresc întotdeauna în direcţia ferestrei. În zonele împădurite unde există o cupola densă de copaci şi lumina soarelui abia pătrunde până la pământ, foarte puţine plante supravieţuiesc. Iar cele care o fac, nu au nevoie de lumina soarelui pentru a-şi obţine hrană.

Oamenii s-au întrebat mult timp despre acest fenomen până când răspunsul a fost descoperit şi explicat de naturalistul englez Charles Darwin. El a demonstrat că răsadurile tinere de iarbă se curbează mereu spre lumină datorită unui fenomen numit fototropism.

Următorul experiment este o modalitate deopotrivă distractivă şi uşoară de a observa efectele fenomenului numit fototropism pe o tânăra plantă.

Încearcă-l acasă sau la şcoală: ia un bob de fasole abia încolţit, pune-l într-o cutie-labirint şi observă cum îşi croieşte drum către lumina soarelui pe măsură ce creşte. Iată cum se procedează, pas cu pas.

 

Materiale necesare:experiment cum cresc plantele inspre lumina - materiale necesare

o cutie de pantofi

câteva bucăți de carton

o foarfecă

scotch

o boabă de fasole incolțită într-un pahar cu pământ


Indicații:

experiment cum cresc plantele inspre lumina - pasul 1

Pasul 1. Decupează un orificiu dreptunghiular la unul din capetele cutiei de pantofi. Pune cutia în dreptul unei surse de lumină şi asigură-te că izolezi bine cu bandă de scotch orice alte spaţii prin care ar putea să pătrundă lumina.

Pasul 2. Taie apoi două bucăţi de carton dreptunghiulare, cu următoarele dimensiuni:

– lăţimea egală cu înălţimea cutiei de pantofi;

– lungimea cât jumătate din lăţimea cutiei de pantofi.

Împarte cutia în trei părţi şi fixează cu scotch bucăţile de carton la distanţe egale una de cealaltă – una pe latura stângă, una pe latura dreaptă a cutiei.

experiment cum cresc plantele inspre lumina - pasul 2

Pasul 3. Aşează în cutie micul ghiveci cu boaba de fasole încolţită, în partea opusă găurii. Asigura-te că planta este bine udată înainte.

 

 

 

 

CITEȘTE ȘI:  Baloane care se umflă singure și stau lipite de tavan

experiment cum cresc plantele inspre lumina - pasul 3

Pasul 4. Închide ermetic cutia de pantofi, lipind capacul cu bandă adezivă şi aseaz-o lângă o fereastră însorită.

 

 

 

 

 

experiment cum cresc plantele inspre lumina - pasul 4Pasul 5. După aproximativ 4 sau 5 zile, deschide cutia şi observă modul în care planta a crescut în direcţia luminii care vine dinspre gaură.

 

 

 

 

 

 

 

Fascinant, nu-i aşa? Mica plantă a crescut în formă de “S” pentru a putea ajunge cât mai aproape de fereastra luminată.

Te-ai întrebat vreodată ce s-ar întâmpla dacă tu însuţi ai sta departe de soare pentru o vreme mai îndelungată? Cu siguranţă efectele negative asupra stării de sănătate şi-ar face curând simţită prezenţa. De aceea este important că în fiecare zi să ieşim din casă şi să ne încărcăm bateriile de la generoasă sursă solară.

Ţi-a plăcut acest experiment? Poţi descărca GRATUIT broşura cu 16 experimente ştiinţifice wow, dacă introduci mai jos adresa ta de email.

 

Abonează-te la newsletter și descarcă broșura GRATUITĂ! 

 

Sursa: herbarium.desu.edu

.

Ti-a placut articolul? Distribuie-l si prietenilor!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Lasă un răspuns

LOGO alb

Descarcă broșura GRATUITĂ!

magnet prezentare

Vei primi în inbox 16 idei de experimente ştiinţifice WOW pentru copilul tău.

Ajută-l descopere lumea într-un mod distractiv, cu ingrediente la îndemâna oricui.

In plus, vei fi la curent cu cele mai noi articole si tutoriale si vei primi cadouri exclusive si surprize creative pregatite pentru membrii comunitatii Creatissimo.