Esenta uleiurilor esentiale pagina 1

Esenta uleiurilor esentiale – ghid pentru incepatori

Vrei sa facem un joc?

Imagineaza-ti ca ai in mana o portocala si o cureti de coaja. Acum aminteste-ti ultima oara cand ai primit un buchet de trandafiri de gradina si te-ai delectat cu parfumul lor. Iar acum, adu-ti aminte cand ai tocat frunze de busuioc proaspat pentru pastele de la cina. Iti amintesti aromele, le simti parfumul in nari? Daca da, atunci tocmai ai inteles ce inseamna un ulei esential.

Auzi tot mai des in jurul tau despre aceste esente tari in sticlute mici. Te intriga si vrei sa stii mai multe despre ele. Ce istorie au in spate? Fac ele oare mai mult decat sa miroasa bine? Cum stii pe care sa il alegi? Sunt sigure? Ce poti sa faci cu ele, cum poti sa le combini? Oare cum poate beneficia si familia ta de ele?

Odata ce incepi sa inveti despre uleiurile esentiale si sa le incluzi in viata de zi cu zi, tu si familia ta va veti bucura de multiplele lor beneficii pentru un mod de viata sanatos si armonios.

Aici incepe calatoria ta in fascinanta lume a uleiurilor esentiale.

Asa ca, iti urez bun venit!

Pe scurt, aromoterapia de-a lungul istoriei

Istoria uleiurilor esentiale este captivanta. Uleiurile esentiale nu sunt o gaselnita moderna, ci “prima medicina” folosita de mii de ani in toate civilizatiile antice.

Ierburile si uleiurile esentiale sunt integrate in medicina traditionala chineza, fiind asociate cu practica acupuncturii. Prima mentionare scrisa despre acestea dateaza de acum aproximativ 3.000 de ani.

In acelasi timp, antica medicina indiana numita Ayurveda integreaza uleiurile esentiale in potiunile sale vindecatoare. Si egiptenii erau initiati in aceasta stiinta, flosindu-le in mod curent in viata de zi cu zi, in practicile religioase si in procesul de imbalsamare.

Grecii si romanii erau de asemenea mari admiratori ai uleiurilor, folosindu-le in ritualul zilnic, in scopuri terapeutice si aromatizante. Hippocrate, parintele medicinei, considera ca “sanatatea incepe cu o baie parfumata si un masaj aromat in fiecare zi”. Cand plecau la lupta, soldatii romani aveau la ei smirna, pentru a-si vindeca ranile.

Uleiurile aromatice erau integrate in viata de zi cu zi a celor care au locuit pe Taramul Sfant in timpurile biblice. Insusi Pruncul Iisus a primit la nastere cele mai pretioase daruri: aur, smirna si tamaie.

In pofida acestei lungi traditii, termenul de “aromoterapie” a fost introdus de catre Rene Maurice Gattefosse in 1937 prin publicarea lucrării sale intitulată “Aromatherapie”. Se spune ca, arzandu-si mana intr-un experiment, a scufundat-o intamplator in ulei de lavanda, vindecandu-se in mod miraculos.

In zilele noastre, aceasta ramura relativ uitata a medicinei alternative redevine populara. Multi specialisti din domeniul medical, constienti de proprietatile curative ale uleiurilor esentiale, le accepta si le folosesc in numeroase spitale din lume, ospicii si cabinete medicale.

Ce sunt uleiurile esentiale?

Pe scurt, “esenta” sau “forta de viata” a unei plante. Aceste uleiuri confera plantelor parfumul lor distinctiv si le asigura supravietuirea – au rol in polenizare, regenerare si protectie. Sunt secretate de glande specializate, in interiorul celulei. Practic, plantele sunt un laborator viu cu inteligenta proprie.

Uleiurile esentiale sunt compusi aromatici volatili prezenti in diferite parti ale plantelor – seminte, radacini, rasini, frunze, flori si altele. Uleiurile au o compozitie complexa si contin sute de compusi chimici care le confera proprietatile terapeutice.

Se numesc volatile pentru ca la temperatura camerei se transforma cu usurinta din stare lichida in stare gazoasa. Daca lasam o sticluta fara capac, in timp, lichidul se va dispersa in atmosfera.

Chiar daca poarta denumirea de “ulei”, uleiurile esentiale nu sunt grase, ci au fost numite astfel pentru ca plutesc la suprafata apei.

Uleiurile esentiale sunt cel mai adesea utilizate in aromoterapie – o ramura a fitoterapiei (terapie cu preparate din plante medicinale) .

Cum se obtin uleiurile esentiale?

Pentru a obtine un ulei esential exista mai multe metode, insa nu toate garanteaza un produs final pur, asa ca este bine sa fii informat asupra acestui aspect.

Pe scurt, cele mai des intalnite metode de extractie a uleiurilor esentiale sunt urmatoarele:

Distilarea cu abur

– o metoda simpla si economica de extragere a uleiurilor esentiale care presupune folosirea unui dispozitiv de distilare cu aburi. Plantele proaspat culese sunt suspendate deasupra unui recipient cu apa fierbinte. Aburul se ridica si trece prin plante, tragand uleiul din ele. Aburul este racit rapid si se condenseaza, rezultand apa florala si uleiul esential care se separa automat, data fiind densitatea lor diferita.

Presarea la rece

– prin presarea cojilor de fructe, se obtin uleiurile esentiale din citrice. Presarea se face cu ajutorul unor prese mecanice. In general se obtin astfel uleiurile esentiale de bergamota, lamaie,mandarina sau portocala. Aceeasi metoda este folosita si pentru obtinerea uleiurilor vegetale grase semintele sau nucile sunt zdrobite fortand afara uleiul.

Macerarea

– un procedeu foarte cunoscut, simplu, care se poate pune in practica si acasa si presupune amestecarea plantelor cu ulei vegetal timp de mai multe zile, determinand descompunerea plantei. Recipientul se agita zilnic. Se obtine un amestec de ulei vegetal gras care a absorbit uleiurile esentiale din plantele utilizate.

Extractia cu solventi

– presupune utilizarea unor compusi chimici asa cum sunt benzenul si hexanul. In cazul extractiei cu solventi, uleiul rezultat contine si reziduuri de solventi, ceea ce inseamna ca nu este un ulei pur, si astfel, atentie, poate fi chiar daunator pentru sanatate. Solventii sunt folositi pentru a creste randamentul la extractie din aceeasi cantitate de materie prima.

La ce ma ajuta un ulei esential?

Ca si oricare alte instrumente holistice, uleiurile esentiale pot fi folosite pentru preventie, gestionarea emotiilor, dar si in sustinerea vindecarii atunci cand apar diverse simptome.

Uleiurile esentiale pot fi folosite in multiple domenii – in cosmetice, parfumerie, aromoterapie, ca insecticid, la gatit, curatenie, gradinarit.

Uleiurile esentiale au proprietati antidepresive, stimulatoare, detoxifiante, antibacteriene, antivirale si calmante.

Printre beneficiile pentru sanatate ale uleiurilor se numara: echilibrarea hormonala (salvie, geraniu, cimbru), stimularea imunitatii si lupta impotriva infectiilor (oregano, cuisoare, scortisoara), sprijinul digestiei (fenicul, menta, ghimbir), imbunatatirea functiilor creierului (menta, levantica, rozmarin), reducerea stresului si anxietatii (lavanda, tamaie, musetel roman, vetiver), atenuarea durerilor (maghiran, smirna, lavanda, menta), imbunatatirea aspectului si sanatatii parului si a pielii (levantica, arbore de ceai, geranium), detoxifierea organismului (lamaie, lemongrass, menta, ghimbir), inlaturarea durerilor de cap si migrenelor (menta, eucalipt, rozmarin), somn odihnitor (lavanda, tamaie, vetiver). Iar acestea sunt doar cateva exemple.

Eu si familia mea le folosim zilnic pentru diverse motive: pentru a mentine o atmosfera de veselie si pace, pentru a sustine sistemul imunitar, pentru concentrare, pentru a curata aerul, pentru a ne asigura ca avem un somn odihnitor. Uleiurile fac parte din trusa noastra medicala pentru provocari comune de sanatate, atat de frecvente intr-o familie, cum ar fi julituri, lovituri, bubite, indigestii, ciupituri de insecte, raceli, dureri de cap si beneficiile lor nu se termina aici. Fetitele mele deja stiu sa ceara sa le dea mama cu ulei daca au vreun disconfort. Citeste aici povestea mea.

Uleiurile sunt suportul nostru emotional, ajutorul nostru pentru imunitate si trusa noastra medicala, iar partea cea mai frumoasa este ca sunt non-toxice, sigure, eficiente si au un pret rezonabil.

Totusi, uleiurile esentiale nu sunt un panaceu care sa inlocuiasca toate principiile de sanatate – de la alimentatie, odihna, vindecarea emotionala si sufleteasca, reducerea toxinelor sau deciziile medicale pro-active.

Cand si cum se folosesc uleiurile esentiale?

Cum se folosesc? Poate sa para complicat la inceput, dar e foarte simplu si intuitiv sa incepi sa folosesti uleiurile esentiale.

Iata cele 3 modalitati de utilizare a uleiurilor esentiale:

1. Aromatic prin inhalare

Cel mai popular este dispozitivul numit difuzor de aromoterapie cu ultrasunete care transforma uleiul esential in particule foarte fine pe care le disperseaza in aer.

Mai exista cateva alternative: inhalare direct din palme sau de pe un disc de vata, inhalatie cu apa fierbinte, diverse bijuterii de aromoterapie.

2. Aplicare locala pe piele

Cel mai adesea uleiurile esentiale se dilueaza cu un ulei vegetal de calitate (ulei de cocos fractionat, de jojoba, de seminte de struguri, de arnica, de masline, etc.). Aceste uleiuri se numesc uleiuri purtatoare si este important sa fie nerafinate, obtinute prin presare la rece si preferabil organice.

Prin diluarea cu un ulei purtator se prelungeste efectul uleiului esential, deoarece este incetinita evaporarea lui si este favorizata absorbtia prin piele.

Se aplica pe piele – in zonele de puls (incheieturile mainilor, tample, sub urechi, pe ceafa), local pe zona dureroasa sau pe talpi.

Atentie, in functie de situatie si de varsta, procentul de dilutie al uleiurilor esentiale difera. Aici gasesti un scurt ghid de dilutie:

3. Administrare interna ca supliment alimentar

Doar uleiurile esentiale 100% pure, cu grad terapeutic se pot folosi, cu precautie, pe cale interna.

Așa cum consumam plante sub forma proaspata, uscate ca si condimente sau infuzate sub forma de ceai, tot asa putem ingera uleiuri esentiale cu același scop.

De asemenea, este foarte important să folosim doze exacte si mici. Aromaterapeutul recunoscut pe plan internaţional ca o autoritate în domeniu, Denise Whichello Brown, sustine ca o doza care nu prezinta niciun risc este de doua-trei picaturi de ulei esential, de trei ori pe zi. Poti face o cura de trei saptamani cu uleiuri esentiale, apoi intrerupi timp de 7 zile pentru a-ti odihni organismul si a-i permite ficatului sa elimine orice surplus.

Uleiurile esentiale pot fi folosite ca o forma puternica de medicatie, dar trebuie sa iti amintesc ca sunt extrem de puternice. Recomand sfatul unui specialist in aromoterapie inainte sa decizi sa le inghiti.

Ca metode de ingestie: intr-o lingurita cu miere/zahar sau cu ulei vegetal, intr-un pahar cu apa, in capsula vegetala, sublingual, la gatit.

Personal, prefer sa folosesc o capsula vegetala in care picur uleiul esential, completand apoi capsula cu ulei de masline.

Atentie! Uleiurile esentiale sunt mesageri puternici si concentrati din lumea plantelor. Sunt cateva uleiuri care nu se inghitaici gasesti lista lor:

De ce sunt eficiente uleiurile esentiale?

Sunt doua modalitati prin care capeti incredere in efectele uleiurilor esentiale: fie le experimentezi direct beneficiile, fie le studiezi chimia. Ambele variante te vor convinge ca nu este vorba de efect placebo, ci de stiinta pura.

Corpul nostru este un organism viu, la fel cum sunt si plantele. Datorita acestei echivalente organice, ele au fost folosite din cele mai vechi timpuri in scopuri medicinale. Folosind substante din natura, acestea reactioneaza mult mai coerent cu procesele fiziologice ale organismului uman.

Cand tratam bolile cu substante chimice, corpurile noastre nu stiu cum sa le proceseze. Cele mai multe medicamente fabricate de om elimina doar simptomele, blocand zonele receptorilor din organism. Frumusetea uleiurilor folosite ca medicamente este aceea ca uleiurile nu produc efecte secundare nedorite, asa cum fac medicamentele sintetice din farmacologia moderna, si deschid calea catre o vindecare pe de-a-ntregul.

Chimia uleiurilor esentiale pe scurt

Uleiurile esentiale sunt formate din molecule foarte mici. Aceasta structura chimica sta de fapt la baza calitatilor vindecatoare.

In compozitia uleiurilor esentiale se disting cateva grupuri chimice de baza, care determina proprietatile lor terapeutice: terpenele – mono si sescviterpenele (antiseptice, analgezice, calmante), alcolii (cu proprietati antiinfectioase, antibacteriene), aldehidele (antivirale, vasodilatatoare, antitumorale), eterii (cu efect sedativ, antidepresiv), etc.

Un ulei esential poate contine intre 1 si 1000 de compusi chimici diferiti, in functie de planta si de specie.

De exemplu, uleiul de mesteacan este alcatuit aproape in totalitate dintr-un singur tip de compus chimic – salicilat de metil (din grupul esterilor). Pe de alta parte, uleiul de nard, planta bilblica tamaduitoare, contine sute de compusi chimici.

Compozitia complexa a uleiurilor esentiale explica spectrul mare al actiunilor terapeutice.

Ce se intampla in corpul meu?

Indiferent de metoda de utilizare, uleiurile esentiale au capacitatea de a afecta toate celulele organismului in 20 de minute. Ele ajung in corpul nostru pe trei cai:

– prin inhalare intra in plamani si in acelasi timp prin sistemul olfactiv ajung direct la creier;

– prin aplicare cutanata sunt absorbite de piele si ajung in sange;

– prin ingestie uleiurile traverseaza intreg sistemul digestiv iar din intestinul subtire ajung in sange. De aici la ficat unde se metabolizeaza si sunt eliminate in 3-4 ore.

Mai putin inseamna de fapt mai mult

Surprinzator, efectul benefic al unui ulei esential nu este proportional cu cantitatea folosita. Sunt suficiente cateva picaturi pentru a te bucura de rezultate pozitive.

Este foarte important sa retii regula “mai putin inseamna mai mult”. Adica, o picatura aplicata mai des este mult mai benefica decat o cantitate mai mare folosita sporadic.

Pe de alta parte, pentru o sticluta de 15 ml de ulei esential de menta este nevoie de o jumatate de kg de frunze de menta. In felul acesta iti poti face o idee de cat sunt de concentrate aceste uleiuri. Astfel, o singura picatura de ulei esential de menta este echivalentul a 29 de cani de ceai din planta uscata.

Care sunt criteriile dupa care imi aleg uleiurile esentiale?

Este foarte important sa iti alegi uleiurile dintr-o sursa sigura si de incredere. Calitatea uleiurilor esentiale pe care le achizitionezi influenteaza drastic eficienta si puterea lor terapeutica.

Cum te asiguri totusi ca un ulei este 100% pur, de calitate si va avea efectul terapeutic dorit? As vrea sa te lamuresc in aceasta privinta, la ce aspecte sa acorzi atentie inainte de a face achizitia.

⦿ In primul rand, nu este suficient ca un lichid sa aiba miros de menta pentru ca el sa aiba si proprietatile terapeutice ale uleiului esential de menta. In cazul in care vrei sa obtii beneficii terapeutice, nu ai nevoie doar de “un miros” – ci si de chimia integrala, versatilitatea si potenta lui.

Exista din ce in ce mai multe produse care pretind ca sunt uleiuri esentiale, variind ca pret si calitate. Multe dintre acestea nu contin decat inlocuitori chimici sintetici, creati artificial in laborator, care doar simuleaza aroma şi aspectul unui ulei esenţial. Dar din fericire, este bine de stiut ca exista anumite teste de laborator care ne ajuta la acest capitol.

Aceste chimicale sintetice nu pot avea proprietati terapeutice, ba din contra, pot avea efecte secundare neplacute si chiar periculoase.

Asa ca, este fundamental sa stii ca uleiurile esentiale de pe piata sunt de mai multe feluri:

– sintetice (substante create in laborator),

– semi-sintetice (substante create in laborator la care se adauga o anumita cantitate de ulei esential natural),

– naturale (obtinute din planta),

– alterat-naturale (obtinute din planta si diluate in alt ulei vegetal) si

– pure-organice-cu grad terapeutic (fara alt continut decat uleiul esential pur obtinut din plante crescute organic in habitatul lor natural).

Primele doua categorii iti pot face mai mult rau decat bine. Apoi cele naturale si alterat-naturale, pastrand amprenta energetica a plantei, pot avea rezultate benefice asupra santatii, insa destul de slabe comparativ cu ultima categorie de uleiuri esentiale, cele pure-organice-cu grad terapeutic.

⦿ In al doilea rand, este important sa fii informat asupra metodei de extractie a uleiului esential, asa cum precizam mai devreme. Nu toate metodele garanteaza un produs final pur. Cea mai indicata metoda este distilarea la abur, realizata in conditii optime.

⦿ In al treilea rand, conteaza calitatea plantelor folosite – sa nu fie tratate cu pesticide, ierbicide, metale grele.

Ideal ar fi ca planta sa fie crescuta in habitatul ei natural pentru a beneficia de potenta ei maxima.

Aici ne ajuta comparatia dintre rosiile pe care le gasim vara in gradina bunicului, la tara, si rosiile de sera “perfecte” pe care le cumparam din supermarket. Se compara gustul, proprietatile si aroma a rosiei naturale cu gustul de plastilina umeda? Nicidecum! La fel se intampla si in cazul plantelor medicinale.

⦿ In al patrulea rand, uleiurile esentiale ar trebui sa fie supuse unor teste serioase de laborator, pentru a determina compozitia lor exacta. Testarea minima necesara este cea a cromatografiei de gaz (CG) si a spectromiei de masa (SM).

⦿ Si nu in ultimul rand, este indicat sa te asiguri de potenta si siguranta fiecarui lot in parte. Pentru ca fiecare sticluta este diferita, furnizorul ar trebui sa iti puna la dispozitie rezultatele acestor teste CG/SM pentru fiecare lot in parte.

Te incurajez sa fii un consumator intelept si avizat cand vine vorba de achizitionarea de uleiuri esentiale de calitate. Daca vrei sa ai rezultate optime, iti datorezi tie personal sa faci o mica cercetare inainte de a cumpara si sa alegi in cunostinta de cauza.

Pretul poate fi un indicator al calitatii?

Stiai ca…

– pentru o sticluta de 15 ml de ulei esential este nevoie de 154 de portocale sau de 75 de lamai?

– pentru 15 ml de ulei de trandafir pur sunt necesare 30 000 de petale de trandafir?

– aproximativ 8 milioane de flori de iasomie sunt folosite pentru a obtine un litru de ulei esential?

– aceasta iasomie este culeasa manual de muncitori, doar noaptea, cu lanterne pe cap, pana sa rasara soarele pentru ca altfel moleculele de ulei esential se evapora?

Dupa cum poti vedea, pentru a obtine anumite uleiuri esentiale sunt necesare literalmente tone din acea planta. Acest lucru se intampla pentru ca fiecare planta poate da un randament mai mic sau mai mare, in functie de cantitatea de ulei esential secretata de celulele specializate ale fiecareia.

Apoi intervin alte criterii in proces care ingreuneaza obtinerea uleiului esential: de exemplu pentru a putea folosi radacina de vetiver, planta trebuie sa aiba cel putin varsta de 2 ani. Sau pentru a putea extrage uleiul pretios din frunzele de roinita, distilarea trebuie sa se produca rapid, la cel mult o jumatate de ora de la recoltare.

Provocarile sunt nenumarate si acest lucru este reflectat si in pretul uleiurilor esentiale.

Din acest motiv o sticluta de ulei esential de roinita de exemplu poate fi si de 40 ori mai scump decat aceeasi cantitate de ulei esential de lamaie.

Acum ca stii aceste lucruri, este bine sa ti le amintesti cand ajungi intr-un plafar sau un magazin de decoratiuni unde toate uleiurile au acelasi pret. Iti poti imagina ce procent de ulei esential pur contine de fapt acea sticluta la pretul de 9,99 lei?

Vrei sa stii mai multe? Te tenteaza sa folosesti uleiuri esentiale? Citeste mai departe in pagina urmatoare si vei afla: