Cum să te conectezi cu familia ta, dar nu online
Timpul de calitate dedicat familiei este esenţial pentru crearea legăturilor de durată. Însă uneori este greu să te conectezi cu familia atunci când eşti distras sau când nu eşti sută la sută prezent. Ce poți să faci ca să depășești aceste bariere?
Este timpul dedicat familiei pe cale de dispariţie?
Trăim într-o lume în care viaţa se desfăşoară într-un ritm ameţitor. Prin intemediul tehnologiei deţinem literalmente în propriile mâini posibilitatea de a ne conecta social, de a face cumpărături şi de a ne distra. Întâlnirile faţă în faţă încep să ţină de domeniul trecutului. Familiile adunate în jurul mesei privesc în telefoane şi sunt conectate la lumea exterioară în timp ce îi ignoră tocmai pe cei din faţa lor. O lume cu totul nouă se deschide, în timp ce una veche se pare să fie pe cale de dispariţie.
Relaţiile familiale se pierd adesea, în timp ce noi trecem prin viaţă ca nişte rachete. Uităm repede că viaţa nu înseamnă pur şi simplu să ajungi din punctul A în punctul B cât mai eficient, ci mai degrabă contează călătoria pe care o faci pentru a ajunge acolo.
Relaţiile cu soţul şi copiii noştri sunt un dar pe care îl avem şi trebuie să căutăm modalităţi de a ne bucura de acest dar la maxim în loc să îl trecem cu vederea sau să îl luăm de bun.
De ce contează atât de mult relaţiile cu familia?
Copiii învaţă cum să interacţioneze cu ceilalţi privindu-şi părinţii. Ei au în fiecare zi un model în faţa lor despre cum să se poarte cu soţii, cum să crească copiii, cum să gestioneze şi să rezolve conflicte, despre arta compromisului, despre cum să iubească.
Acest lucru poate pune o presiune destul de mare asupra părinţilor, care mai sunt şi stresaţi de serviciu sau de prea multe activităţi din viaţă de zi cu zi cu care trebuie să jongleze.
Însă atunci când îţi faci timp pentru a cultiva relaţiile de familie, mebrii familiei au ocazia să îţi privească sufletul, dincolo de acţiunile tale frenetice atunci când eşti ocupat. Mai mult decât atât, îi asigură pe ei că sunt cu adevărat importanţi pentru tine – mai importanţi decât orice altceva ai avea în program.
Când eşti conectat cu familia, restul lucrurilor atât de dificil de gestionat devin mai uşoare. Şi ceea ce contează cu adevărat este că la sfârşitul unei zile lungi şi grele te întorci acasă şi găseşti afecţiune şi sprijin. Aceste importante legături asigură stabilitatea şi loialitatea de care ai nevoie în viaţa ta şi care te ajută să mergi mai departe.
Ce poţi face pentru a aduce pacea în lume? Mergi acasă şi iubeşte-ţi familia. – Maica Tereza
Vreau să petrec mai mult timp cu familia, dar când?
Ştiu că eşti ocupat, toţi suntem ocupaţi. Şi totuşi, deşi poate fi provocator, lipsa timpului nu e o scuză – întotdeauna vom găsi timp pentru ceea ce este cu adevărat important pentru noi (fie că e vorba de job, de televizor sau de propria familie).
Gândeşte-te puţin şi dă-ţi seama ce ai putea schimba în programul tău astfel încât să poţi petrece mai mult timp de calitate cu familia ta. Nu găseşti aici un răspuns, răspunsul este doar la tine – şi până la urmă orice moment cu familia care este inclus în programul tău este binevenit.
Te-ar putea ajuta unele dintre următoarele idei sau orice combinaţie a acestora. Pot funcţiona ca atare sau măcar pot aprinde scânteia unei idei în mintea ta.
10 idei pentru a crea legături familiale puternice
Iată câteva modalităţi accesibile, uşoare, şi practice de petrecere a timpului în familie cu scopul de a construi relaţii puternice şi frumoase cu cei dragi.
1. Perioade din zi fără tehnologie
Rezervă anumite perioade din zi când nu sunt permise echipamente electronice de niciun fel. Pune-le deoparte, într-un loc în care să nu tenteze pe nimeni, şi interacţionează cu oamenii din faţa ta.
Ar putea fi greu şi ciudat la început (având în vedere că telefoanele mobile aproape că au devenit parte din ceea ce suntem!), dar pentru a putea experimenta conexiunea, trebuie mai întâi să eliminăm barierele.
Când toată lumea se adună în jurul unui joc, atmosfera se destinde. Adăugaţi un pic de spirit competitiv şi sunteţi gata pentru o seară plină de distracţie. Iată câteva opţiuni de jocuri potrivite pentru toţi membrii familiei: Carcasonne, Dixit, Saboteur, Hannabi, Catan și lista nu se oprește aici.
Mergeţi în natură şi faceţi mişcare împreună! Mergând cot la cot, este mai uşor să te deschizi şi să împărtăşeşti gânduri şi sentimente. În plus, mişcarea este bună pentru toată lumea!
Luaţi măcar o masă pe zi împreună (sau cât de des este posibil). În cazul în care cina nu este posibilă din cauza activităţilor pe care le aveţi seara, luaţi în considerare micul dejun.
5. Practicarea pe rând a hobby-urilor
Fiecare membru al familiei are caracteristici şi pasiuni unice. Acest lucru poate fi o sursă de distracţie şi timp împreună – fiecare îşi deschide inima cu privire la ceva ce îi place, ajungând astfel să va cunoaşteţi mai bine şi totodată să încercaţi experienţe noi.
Scrieți câteva întrebări care dau de gândit pe bucăţele de hârtie şi extrageţi pe rând câte una împărtăşind răspunsul.
Unele întrebări posibile ar fi:
- Dacă ai putea să dai timpul înapoi şi să schimbi ceva pe ziua de azi, care ar fi acest lucru?
- Dacă ai putea alege doar un singur lucru pe care să îl faci toată ziua, care ar fi acela?
- Care sunt “plusurile” şi “minusurile” tale pe ziua de azi?
- Dacă ai putea să îţi acorzi un premiu, pentru ce ar fi?
- Pentru ce eşti recunocator astăzi?
Vedeţi lumea! Asta nu înseamnă că trebuie să mergeţi neapărat în locaţii exotice – puteţi începe cu lumea din jurul vostru. Vizitaţi în familie ferme din apropiere, zone ale oraşului care nu le-aţi văzut niciodată, sau o atracţie turistică din apropiere pe care n-aţi apucat să o vizitaţi.
Încercaţi o nouă reţetă. Plantaţi ceva în grădina. Realizaţi un proiect creativ împreună. Citiţi despre o altă cultură şi obiceiurile ei.
Învăţând împreună înseamnă să creşteţi ca oameni împreună, şi în plus este mult mai distractiv când nu o faci de unul singur.
Luaţi o carte care v-ar putea interesa pe toţi, adunaţi-va în jurul ei, ascultaţi şi discutaţi împreună. Puteţi face acest lucru în orice parte a zilei, nu neapărat seara înainte de culcare. O altă varianta ar fi să printaţi informaţii de pe internet despre un subiect de interes stabilit de comun acord şi să îl citiţi împreună.
Râsul şi joaca merg mâna în mâna. Aleargă, ţopăie, colorează, decupează, lasă-te dus de val şi fii din nou copil, experimentează minunea copilăriei. Cu siguranţă nu ţi-ai pierdut capacitatea de a te juca iar cei mici vor adora asta.
Am enumerat câteva idei de petrecere a timpului împreună cu familia şi cu siguranţă sunt multe alte lucruri care merită încercate.
Dacă tu şi familia ta aveţi alte obiceiuri frumoase, ar prinde bine să le împărtăşeşti. Astfel, lista ar deveni mai bogată, şi toţi am beneficia de mai multă inspiraţie.
Te gândești ce activități practice ai putea să faci în familie? Poţi descărca GRATUIT 16 idei de experimente științifice surprinzătoare de încercat cu cei mici, dacă introduci mai jos adresa ta de email.
Surse: aha-now.com, alemdamidia.info, valentinakids.com
.
Foarte interesant articolul, chiar o sa incerc sa aplic din ideile enumerate.
Cu drag- Oana