Creează un vulcan din plastilină şi… să înceapă aventura

Creează un vulcan din plastilină şi înceapă aventura

 

disparitia dinozaurilor din cauza unei eruptii vulcanice - experiment stiintific pentru copii

Ce poate fi mai distractiv decât te întorci în timp cu câteva milioane de ani şi intri în lumea dinozaurilor? Iar dacă pe-acolo este şi un vulcan din plastilină care erupe, cu atât mai bine.

Un vulcan din plastilină care erupe este un lucru foarte distractiv pentru copii, care pot petrece ore în şir provocând erupţii spectaculoase şi inventând scenarii care mai de care mai creative. Şi, mai mult decât atât, este o activitate din care pot învaţă foarte multe lucruri: despre cum au dispărut dinozaurii, despre cum erupe un vulcan, precum şi puţină chimie prin combinarea a două substanţe pe care cu siguranţă le găseşti în propia bucătărie.

Acum 65 de milioane de ani, pe Pământ trăiau dinozaurii, animale din familia reptilelor care puteau ajunge la dimeniuni gigantice. Într-o zi însă, s-a produs un eveniment catastrofal care le-a schimbat soarta: dinozaurii au dispărut de pe Terra. Cauza dispariţiei lor rămâne însă un mister, deşi există câteva presupuse cauze: o schimbare bruscă a climei, un meteorit care a lovit planeta, o erupţie vulcanică de mari proporţii

Luând în calcul ultima varianta, poţi reconstitui evenimentul şi dezlegi misterul – oare ce s-a întâmplat cu bieţii dinozauri? Cum de a erupt vulcanul? Creează un vulcan din plastilină şi înceapă aventura!

Pentru a crea vulcanul ai nevoie de:materiale necesare_vulcan din plastilina_experiment stiintific copii

 

o tavă sau un recipient mare (pentru a colecta lava după erupţie)
un pahar de plastic
folie de aluminiu
o foarfecă
plastilină
bicarbonat de sodiu
oţet
colorant alimentar roşu (sau acuarele)


 

Indicaţii:

 vulcan din plastilina care erupe - experiment stiintific pentru copii - pasul 3Pasul 1. Pune paharul de plastic pe tavă şi înfăşoară-l în folie de aluminiu, pliind folia peste marginea paharului iar restul foliei modelând-o astfel încât semene cu un munte. Este posibil trebuiască utilizezi 2 sau 3 bucăţi de folie de aluminiu pentru o modelare mai uşoară.

 

 

 

 

 

 

vulcan din plastilina care erupe - experiment stiintific pentru copii - pasul 2Pasul 2. Întinde plastilina cu ajutorul unui făcăleţ (sau la fel de bine poţi folosi şi o sticlă) şi aşeaz-o deasupra foliei de aluminiu.

 

 

 

 

vulcan din plastilina care erupe - experiment stiintific pentru copii - pasul 5Pasul 3. Pliază plastilina peste marginea paharului. De asemenea este posibil trebuiască foloseşti 2 sau 3 fâşii de plastilină pentru o modelare mai uşoară.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:  Baloane care se umflă singure și stau lipite de tavan

vulcan din plastilina care erupe - experiment stiintific pentru copiiPasul 4. Decorează vulcanul cu copaci, animale şi clădiri, sau ce ai la îndemână.

 

 

 

 

vulcan din plastilina care erupe - experiment stiintific pentru copii - pasul 1Pasul 5. Pentru lavă pregătește următoarele ingrediente: 3 linguriţe de bicarbonat de sodiu, o jumătate până la o cană de oţet alb, colorant alimentar roşu. Colorantul alimentar îl poţi înlocui cu succes cu acuarele diluate în puţină apă.
Pasul 6.
După ce vulcanul este gata, pune bicarbonatul de sodiu în paharul din interiorul vulcanului. Într-un pahar separat amestecă colorantul alimentar cu oţetul.

 

 

http://www.creatissimo.ro/wp-content/uploads/2016/03/eruptie-vulcan-din-plastilina

Pasul 7. Toarnă oţetul colorat în vulcan şi urmăreşte erupţia!

 

 

 

 

http://www.creatissimo.ro/wp-content/uploads/2016/03/eruptie-vulcan-din-plastilinaDe-a dreptul spectaculos, nu-i aşa? Magma fierbinte iese la suprafaţă prin craterul vulcanului şi se transformă în râuri de lavă care îi pun pe fugă pe bieţii dinozauri.

Dacă vrei afli mai multe despre ce este un vulcan şi de ce erupe, am găsit aici un filmuleţ hazliu şi plin de informaţii utile.

 

Sper dinozaurii tăi au scăpat vii şi nevătămaţi… cel puţin până dată viitoare, când un meteorit va lovi Terra.

Lasă-mi un comentariu mai jos şi povesteste-mi despre aventura ta, sunt tare curioasă cum a fost.

 

Ţi-a plăcut acest experiment? Poţi descarcă GRATUIT broşura cu 16 experimente ştiinţifice wow dacă introduci mai jos adresa ta de email.

Abonează-te la newsletter şi descarcă broşură GRATUITĂ!


 

Sursa: jugglingwithkids.com

Lasă un răspuns