Activitati distractive si educative pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului tau – partea a II-a
Joaca-te cu emotiile, la modul propriu! Invata-ti copilul despre natura starilor sale emotionale, prin aceste activitati educative si foarte utile in consolidarea inteligentei emotionale.
.
Acum cateva zile iti promiteam ca revin cu o completare a listei de activitati practice pentru dezvoltarea inteligentei emotionale a micutilor nostri. Gasesti in cele ce urmeaza alte 5 propuneri din care sa alegi ce ti se potriveste pentru a pune in practica.
Iti spuneam in articolul initial despre rolul inteligentei emotionale in dezvoltarea unui copil. Mai exact, aceasta joaca un rol mult mai important decat inteligenta cognitiva in dezvoltarea unor copii destepti, fericiti si de succes.
Vestea buna este ca aceste abilitati se pot dezvolta permanent, prin invatare, pe parcursul vietii. Inteligenta emotionala, spre deosebire de cea cognitiva cu care te nasti, se poate invata asa cum inveti sa scrii, sa citesti, sa mergi pe bicicleta sau sa inoti.
De aceea este important ca noi parintii (sau educatorii) sa cream contexte in care sa vorbim despre emotii, sa ii ajutam pe cei mici sa recunoasca emotiile la ei insisi si la ceilalti, sa stie cum sa reactioneze in fata lor si cum sa le controleze.
Asadar, iata propunerile mele.
Nu rata nici celelalte 5 idei de activitati din partea intai a articolului:
1. Cu emotiile pe fata
Invata despre emotii cu aceasta jucarie facuta chiar de mana ta din carton si cateva pioneze. Vei putea sa creezi zeci de expresii faciale!
Printeaza sablonul de aici si coloreaza elementele dupa preferinta.
Apoi lipeste coala de hartie pe o bucata de carton si decupeaza elementele.
Fixeaza-le apoi cu ajutorul unor pioneze in locurile marcate.
2. Intors pe dos
Filmul de animatie “Intors pe dos” este o sursa de inspiratie si un instrument grozav pentru invatarea emotiilor. Copiii il iubesc mai ales pentru ca le ofera o intelegere vizuala a sentimentelor prin care trec, chiar si atunci cand exista mai mult de o emotie implicata. Cu atat mai mult cu cat in film se confera fiecarei emotii cate o culoare distincta.
Bucuria, Tristetea, Dezgustul, Frica si Mania sunt personajele principale.
Picteaza-le pe fiecare cu tempera pe cercuri de carton.
Apoi discuta cu cel mic despre fiecare emoție. Pe cate un cartonas de aceeasi culoare cu personajul noteaza raspunsurile copilului cu privire la trasaturile faciale sau sau limbajul corporal pentru fiecare emotie. De exemplu, atunci cand vorbiti despre Manie, copilul poate mentiona sprancenele incruntate, dintii inclestati, etc.
3. Puzzle din pietre
Materiale gratuite si la indemana oricui, pietrele pot fi sursa potrivita pentru construirea a nenumarate expresii faciale, ca intr-un puzzle.
Picteaza cu tempera pe pietre diferite parti ale fetei (ochi, nas, gura, sprancene) astfel incat sa intruchipeze expresii a diferitelor emotii.
Deseneaza un oval pe o coala de hartie, pe post de fata.
Propune o emotie si apoi aseaza pietrele astfel incat sa o reflecte intocmai.
4. Surprins in fapt
O alta idee pentru a-l ajuta pe cel mic sa recunoasca emotiile este realizarea unor carticele in care chiar el sa fie personajul principal.
Fii pe faza si fa-i fotografii in clipe in care prichindelul tau afiseaza o emotie. Fie ca este fericit, suparat, somnoros, uimit, dezgustat, imortalizeaza momentul.
Printeaza fotografiile si lipeste-le pe coli de carton. In dreptul fiecarei fotografii precizeaza despre ce emotie este vorba.
Perforeaza cartonul si prinde colile intr-un manunchi cu ajutorul unor inele metalice (sau sarma, sfoara sau orice alta varianta care iti vine in minte).
Apoi studiati impreuna carticica, numiti si descrieti emotiile si imprejurarile in care a fost facuta fotografia.
5. Masti cu emotii
Aceste masti le poti tine la indemana si folosi in situatii din viata de zi cu zi.
Atunci cand cel mic experimenteaza una dintre aceste emotii, il poti ruga sa aleaga masca potrivita si sa o aseze in dreptul fetei sale – astfel va reusi sa identifice cu ce emotie se confrunta si totodata le va transmite si celor din jurul sau.
Ia cateva farfurii de carton si lipeste-le cate o codita dintr-un betisor de inghetata, pe post de maner.
Apoi cu ajutorul unor markere deseneaza pe farfurie expresia a catorva emotii uzuale: bucurie, tristete, uimire, dezgust, furie, rusine.
Fiecare dintre aceste activitati poate fi o sursa inepuizabila de conversatii pe tema emotiilor.
Explorati impreuna diverse scenarii – reale sau inventate – cu privire la modul in care copilul s-a simtit sau s-ar putea simti daca s-ar intampla un anumit lucru. Permite-i sa exploreze noile cuvinte si sa-si descrie propriile emotii.
Tu ce faci pentru a creste un copil inteligent emotional? Spune-mi sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!
Ti-au placut aceaste activitati? Poti descarca GRATUIT si mai multe idei de activitati surprinzatoare daca introduci mai jos adresa ta de email.
.
Sursa: whereimaginationgrows.com, survivingateacherssalary.com, thepinterestedparent.com, mrprintables.com, ikatbag.com
.