Dezvolta inteligenta emotionala a copilului tau. Descopera 10 activitati distractive si educative pe care sa le pui in practica
Joaca-te cu emotiile, la modul propriu! Invata-ti copilul despre natura starilor sale emotionale, prin aceste activitati educative si foarte utile in consolidarea inteligentei emotionale.
In ultimul timp ne-am dat seama cu totii, parinti si specialisti, ca mult mai mult decat inteligenta cognitiva conteaza in viata inteligenta emotionala.
Suntem judecati dupa noi standarde, nu doar cat suntem de inteligenti, ce abilitati si experienta avem, dar si cat de bine ne descurcam cu noi insine si cu ceilalti. – Daniel Goleman
Mai exact, aceasta joaca un rol mai important in dezvoltarea unor copii destepti, fericiti si de succes.
De ce? Pentru ca viata ne confrunta cu probleme pe care logica nu le poate intotdeauna rezolva, dar pe care le putem depasi facand apel la sentimentele noastre si ale celor din jur.
.
Cum se defineste un copil inteligent din punct de vedere emotional?
Daca recunoastem urmatoarele abilitati la un copil, atunci putem spune ca are un coeficient ridicat al inteligentei emotionale:
Ce pot face parintii?
Vestea buna este ca spre deosebire de coeficientul de inteligenta, care este relativ stabil de-a lungul vietii, cel emotional nu este innascut, ci consta intr-o suma de abilitati care se pot dezvolta permanent, prin invatare, pe parcursul vietii. Inteligenta emotionala se poate invata asa cum inveti sa scrii, sa citesti, sa mergi pe bicicleta sau sa inoti.
Primii ani din viata copilului sunt optimi pentru invatarea abilitatilor emotionale. Atunci copilul invata vocabularul emotiilor, asocierea dintre emotii si contextele de viata, exprimarea faciala a emotiilor sau modalitati de reactie la emotiile celor din jur.
Parintii sunt primii care contribuie la dezvoltarea abilitatilor emotionale ale copiilor, prin exprimarea propriilor emotii in familie, prin reactiile si raspunsul comportamental la emotiile copilului si prin crearea de contexte in care se vorbeste despre emotii.
Asadar, implica-te si ajuta-ti copilul sa devina un adult fericit!
Am adunat pentru tine cateva activitati care sa-l ajute pe copilul tau sa recunoasca emotiile la el insusi si la ceilalti, sa stie cum sa reactioneze in fata lor si cum sa le controleze. Incearca-le pe toate si observa rezultatele!
Nu rata nici partea a doua a articolului, in care poti descoperi inca 5 activitati pentru dezvoltarea inteligentei emotionale.
1. Emotiometrul
Acest instrument de masurat emotiile il ajuta pe copilul tau sa fie atent la emotiile lui, sa le identifice si mai ales sa le transmita eficient celor din jur. De asemenea, se poate dovedi util si celorlalti membrii ai familiei si poate ajuta la rezolvarea unor situatii tensionate.
Iti doresc insa cat mai multe zile fericite, in cadrul minunatei zone verzi. 🙂
Ia o hartie cartonata si scrie in partea de sus un titlu, cum ar fi de exemplu “Acum ma simt…”
Cu ajutorul compasului deseneaza un semicerc mare pe mijlocul posterului.
Apoi cu ajutorul riglei imparte cercul in doua apoi fiecare jumatate din nou in doua, astfel incat sa obtii patru “felii” egale.
Din hartie glasata decupeaza “felii” de diferite culori (verde, galben, portocaliu si rosu), de aceeasi dimensiune cu cele de pe poster.
Apoi scrie cuvinte care sa indice diverse stari emotionale: de exemplu, pe cea verde poti scrie “fericit”, pe cea galbena “ok”, pe cea portocalie “suparat”, pe cea rosie “furios”.
Decupeaza o sageata din hartie cartonata neagra si ataseaz-o pe poster, in centrul semicercului, cu ajutorul unei pioneze.
2. Animalutele emotionate
Copiii in general relationeaza bine cu animalele, asa ca de ce sa nu folosesti animalele pentru a-i ajuta sa invete despre emotii prin joaca?
Jocul “Animalutele emotionate” consta in aruncarea cu zarurile si mimarea combinatiei rezultate.
Tot ce iti trebuie pentru acest joc sunt doua cuburi de lemn dintr-un set si un marker.
Pe unul din cuburi scrie cu marker-ul numele a sase animale, iar pe celalalt sase emotii.
Sunt o multime de optiuni din care poti alege. Asa ca ai putea sa mimezi de exemplu: o maimuta fericita, un caine suparat, o pisica speriata, o vaca somnoroasa, un soarice rusinat, un elefant uimit, sau orice alta combinatie. Sa inceapa distractia!
3. Ursuletul cu emotii
Acest simpatic ursulet ii ajuta pe copii sa identifice emotiile de baza si sa construiasca scenarii despre ce l-a facut sa se simta astfel. Poate fi o cearta cu sireata vulpe care l-a facut sa se simta trist sau descoperirea unei tufe pline cu mure i-a adus zambetul pe buze.
Daca este vorba de emotii negative, il poti incuraja pe cel mic sa gaseasca si solutia pentru rezolvarea problemei.
Tot ce trebuie sa faci este sa descarci de aici sablonul pe care ti l-am pregatit, sa il printezi si sa urmezi instructiunile de acolo pentru a realiza ursuletul.
La final, micul urs isi va schimba expresia faciala, printr-o simpla rotire.
4. Ionel cel schimbator
O alta versiune a ursuletului cu emotii este “Ionel cel schimbator”, un baietel care trece de la o emotie la alta cat ai bate din palme. Sau mai bine zis, cat ai roti din tuburi… 🙂
Ai nevoie de doua tuburi de carton de la hartia igienica, foarfeca, lipici, folie alimentara, carioca.
Inainte de toate, taie unul din tuburi transversal si micsoreaza-i diametrul astfel incat sa poata fi introdus in interiorul celuilalt tub. Odata stabilita dimensiunea, lipeste-l la loc.
Apoi lipeste mici fete de hartie si deseneaza expresia diferitelor emotii: bucurie, tristete, uimire, dubiu, dezgust, etc. Infasoara aceasta zona cu folie alimentara pentru a crea o suprafata neteda care sa faciliteze rotirea.
Pe celalalt tub deseneaza-l pe Ionel si decupeaza un cerc in zona fetei.
Introdu tubul mic in tubul mare si pe masura ce rotesti, Ionel isi va schimba expresia faciala.
Pentru a roti si mai usor omuletul, mai exista optiunea sa ii faci o baza de carton, ca in imagine.
5. Baloanele cu sentimente colorate
Aceste baloane sentimentale pot fi de ajutor atat in identificarea emotiilor, cat si in eliminarea emotiilor negative, avand rolul de mingii antistres.
Cu ajutorul unei palnii, umple baloanele cu boabe de orez (sau, dupa preferinta, cu plastilina).
Deseneaza apoi pe fiecare trasaturile unei emotii diferite.
Nu rata nici partea a doua a articolului, in care poti descoperi inca 5 activitati pentru dezvoltarea inteligentei emotionale.
Tu ce faci pentru a creste un copil inteligent emotional? Spune-mi sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!
Ti-au placut aceaste activitati? Poti descarca GRATUIT si mai multe idei de activitati surprinzatoare daca introduci mai jos adresa ta de email.
Sursa: education.com, giftofcuriosity.com, frugalfun4boys.com, skizzenblog.clausast.de, howsweeteritis.blogspot.ro